Bitterkoud – wat is daarbij je eerste associatie? Negatief of Positief?
Ik durf te wedden dat je niet blij wordt van dit woord, de meeste mensen leven immers liever in een aangename temperatuur dan in een koelcel. En bij `bitterkoud’ denk je allereerst aan arctische winters, uitgevallen verwarmingen, ijsbloemen op het raam, foeilelijke sneeuwlaarzen en een bevroren druppel aan je neus.
Als Bitterkoud echter de naam is van een gelegenheid waar je koffie kunt drinken (het bittere) en ijs kunt eten (het koude), dan is het een leuke woordspeling. Zo’n virtuoze opvallende naam waar veel ondernemers met meer of minder succes naar op zoek zijn (Zusenzo, Broerenzo, Etenenzo, Drinkenenzo, Happygoducky, Bij blij, Blingblinkt). Maar hoe virtuoos ook, de negatieve associatie verdwijnt heus niet bij Bitterkoud. Probeer maar eens: “Ha, gezellig een kopje koffie drinken bij Biterkoud.”
Verkeerde naam? Dat denk ik wel. In ieder geval niet de beste start voor een nieuwe zaak.
Het is waar, de naam betekent niet alles – ook voor een kind dat Storm heet en een asielpoes die Dark wordt genoemd, is een eind-goed-al-goed mogelijk. Maar ze beginnen met een achterstand, met een ballast aan negativiteit die de mensen er gratis bij associëren zodra hun namen over straat schallen. Misschien tijd voor een hernoeming?
Mijn advies: herdoop Bitterkoud in IJsenzo, noem Storm liever Sunny. En als Dark voortaan Kareltje heet, kan hij vast in no time het asiel vaarwelzeggen en bij een nieuw baasje op schoot liggen.